ΔΕΛΤΙO ΤΥΠΟΥ: Αθήνα 2 Μαίου 2006

Ο Π.Ι.Σ. στο Υπουργείο Απασχόλησης

Θεσμικά, διαρθρωτικά, εργασιακά και άλλα προβλήματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, που ταλανίζουν επί χρόνια τον ιατρικό κόσμο αλλά και μεγάλη μερίδα των Ελλήνων ασφαλισμένων, είχε την ευκαιρία να συζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. με τον Υπουργό κ. Σάββα Τσιτουρίδη. Στη σχετική συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του Συλλόγου, πήρε μέρος και ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Δημήτρης Κωστόπουλος.

Τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά του ΠΙΣ αφορούσαν κυρίως στο Ι.Κ.Α. (επαγγελματικό και ασφαλιστικό καθεστώς των γιατρών του και γενικότερη λειτουργία του Ιδρύματος) και στα προβλήματα του Τ.Σ.Α.Υ.. Ο κ. Τσιτουρίδης εξέφρασε την πρόθεσή του να μελετήσει τα ζητήματα και τις προτάσεις του Π.Ι.Σ.

Αναφορικά με το Ι.Κ.Α., το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. γνωστοποίησε στον Υπουργό τις θέσεις του για την ασφάλιση των συμβασιούχων ιατρών του Ταμείου, την απόδοση των μισθολογικών κλιμακίων, τη ρύθμιση του επιστημονικού βαθμολογίου και τη χορήγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης στους ιατρούς. Ταυτόχρονα, παρουσίασε μια σειρά προτάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας του Ι.Κ.Α., όπως την προκήρυξη για πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών, με προτεραιότητα σε ειδικότητες που παρουσιάζουν ελλείψεις, την πρόσληψη παραϊατρικού προσωπικού, την καθιέρωση του 15λεπτου ως του ελάχιστου χρόνου εξέτασης ασθενούς από ιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας κ.ά.

Για το Τ.Σ.Α.Υ., οι εκπρόσωποι του Π.Ι.Σ. διατύπωσαν τα πάγια αιτήματα για ασφάλιση της ιατρικής ιδιότητας και όχι του επαγγέλματος και για κατοχύρωση του δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης μετά 35 χρόνια εργασίας.

Ταυτόχρονα, εξέφρασαν στον κ. Τσιτουρίδη την άποψη ότι η όποια προσπάθεια γίνεται για βελτίωση του Τ.Σ.Α.Υ. αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω του θεσμικού καθεστώτος που ισχύει και που χρήζει εκσυγχρονισμού. Επειδή, όπως τόνισαν, γραφειοκρατικοί περιορισμοί, έλλειψη τεχνογνωσίας, πολιτική ατολμία υπονομεύουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, η επαγγελματική διαχείριση των Ταμείων και στην Ελλάδα είναι η μοναδική λύση που θα μπορούσε να δώσει διαχρονικά μια διέξοδο στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα. Και σε μια τέτοια κατεύθυνση υπέβαλαν στον Υπουργό συγκεκριμένες προτάσεις του Π.Ι.Σ. για άμεσα μέτρα όπως:

-Απογραφή της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης του Ταμείου, ισολογιστική απεικόνιση ενεργητικού και παθητικού, προϋπολογιστική μέτρηση των οικονομικών μεγεθών μιας πενταετίας

-Στοιχειοθέτηση μητρώων

-Καταγραφή διαδικασιών και κανόνων λειτουργίας, νομικού και εθιμικού πλαισίου

-Καταγραφή των μορφών δυσλειτουργίας  και κριτική ανάλυση του οργανισμού και εσωτερικού κανονισμού

-Διεκπεραίωση όλων των παραπάνω μέσω ηλεκτρονικού αρχείου.

 

All Rights Reserved 2006, Powered by Ellman Consulting Co.